Sjøbunnen i havneområdet i Stavanger er sterkt forurenset av PCB, PAH og TBT og tungmetallene bly og kvikksølv. Forurensningen kommer fra ulike kilder, blant annet gammel industri- og verftsvirksomhet, gamle fyllplasser og avrenning fra byen.

Miljøtilstanden er undersøkt

Forurensningstilstanden på land og i sjø i Stavanger havneområde er godt utredet. 

Undersøkelser av sjøbunnen i havneområdet viser at forurensningen i enkelte områder utgjør en uakseptabel risiko for helse og marine planter og dyr. Det er også påvist at forurensning spres fra grunne til dypere områder i sjøen.

Forurensning som før var lokalisert i Vågen er blitt spredt ut på dypt vann mot nord. Spredningen skyldes hovedsakelig skip som har virvlet opp forurensning som tidligere lå i og på sjøbunnen langs kaiene i Vågen.

Avrenning og spredning av forurensning fra land til sjø er redusert de siste årene. Forurenset sjøbunn ved noen av verftslokalitetene i området er ryddet opp.

Tiltak for å redusere avrenning

Stavanger kommune er ansvarlig for å følge opp avfallshåndtering i marinaer og småbåthavner for å begrense spredning av avfall og forurensning. Overvannsavrenningen fra byen er kartlagt. Mest effektivt tiltak  for å redusere avrenning og forurensning fra tette flater i byen til sjø, er å tømme overvanns- og sandfangskummer oftere enn før. 

Gjennomført opprydding

Store deler av den forurensede sjøbunnen i Bangavågen er ryddet opp. Det ble utført i forbindelse med Statens Vegvesens prosjekt Ryfast i 2017. Etterovervåking for å kontrollere om tildekkingen og tiltaket virker etter hensikten pågår. Opprydding på land er gjennomført.

Planer for opprydding

Den første tiltaksplanen for å rydde opp i de mest forurensede områdene i Stavanger havneområde: Galeivågen, Jadarholm og Bangavågen kom i 2017. Ytterligere undersøkelser og detaljert tiltaksvurdering er utført i årene etter det. En oppdatert tiltaksplan for opprydding i det mest forurensede området i Stavanger havneområde, Galeivågen, foreligger i 2023.

Undersøkelser og risikovurdering av miljøtilstanden i Hillevågsvannet og ved Strømvik ble utført i 2019-2020. De viser uakseptabel risiko for ytre miljø og menneskers helse. Kommunen jobber med tiltaksrettede utredninger.

Les mer