Klimasats-prosjekt

Regionalt samarbeid for fossilfri næringstransport

Fylke: Akershus
Søker: VESTFOLD OG TELEMARK FYLKESKOMMUNE
Tilskudd: 1 500 000
Status: Gjennomført
Varighet av prosjekt: Jun 2022 - Feb 2025
Type tiltak: Energistasjon, Transportplanlegging
Søknad:
Tilsagn:
Rapport:

Østlandssamarbeidet og Osloregionen har gjennomført prosjektet Energistasjoner for grønn næringstransport. Prosjektets formål har vært «å bidra til raskere etablering av energistasjoner for grønn næringstransport på Østlandet».

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Østlandssamarbeidet og Osloregionen. Det var opprinnelig to prosjekter, men prosjektet gjennomføres som et felles prosjekt med prosjektet «Energistasjoner for grønn næringstransport».

Osloregionen IPR er et interkommunalt politisk samarbeid som består av 65 kommuner inkludert Oslo kommune.

Østlandssamarbeidet er et politisk samarbeid mellom Oslo kommune, Akershus fylkeskommune, Østfold fylkeskommune, Buskerud fylkeskommune, Innlandet fylkeskommune, Vestfold fylkeskommune og Telemark fylkeskommune.

Prosjektorganisering 

Prosjektet har blitt organisert i fem arbeidspakker:

  • Arbeidspakke 1 – Areal og identifisering av lokasjoner
  • Arbeidspakke 2 – Dialog og kunnskap
  • Arbeidspakke 3 – Saksbehandling og veileder
  • Arbeidspakke 4 - Kommunikasjon
  • Arbeidspakke 5 - Prosjektledelse

Hovedresultater

  • Identifisert mulige lokasjoner for energistasjoner. Flere mulige lokasjoner følges opp videre i 2025-2026.   
  • Gjennomført et stort antall befaringer og bistått i prosesser som har ført til søknader om støtte til energistasjoner fra Enova, og der støtte er innvilget til flere.
  • Tilrettelagt for finansiering fra Enova på til sammen 16 824 524 NOK i det nå avsluttede programmet «Bedriftslading», og til sammen 19 156 250 NOK i programmet «Underveislading».
  • Gjennomført regionale seminarer/verksted for vurdering av potensielle lokasjoner med fokus på næringslivets behov, vurdering av nettilknytning. Deltakere har vært fagpersoner og politikere fra kommuner og fylkeskommuner, representanter fra transportnæring, nettselskap, m.fl.
  • Utviklet en veileder for etablering av energistasjoner, med betydelig involvering av aktuelle brukere av veilederen. Hovedmålgruppe er kommuner som arealmyndighet og byggesaksbehandlere, men har også stor verdi for andre aktører som utbyggere og transportnæring. Det er innledet en dialog med KS om samarbeid om spredning av bruk av veilederen nasjonalt.
  • Åpning av første komplette energistasjon ved Innlandsporten, Stange kommune. Prosjektet bidro med å arrangere åpningsseminar med deltakelse fra politisk ledelse og næringsaktører.
  • Bidratt med kunnskapsutvikling, bl.a. gjennom teknologi-webinarer for ulike energibærere. Webinarer tilgjengelig på Osloregionens YouTube-kanal. Målgrupper har vært politikere, fagpersoner, næringsaktører, transportnæring m.fl. Målet har vært å øke innsikten om ulike energibærere, om behovet av infrastruktur og om ulike suksessfaktorer, både hos saksbehandlere og beslutningstakere.
  • Gjennomført flere større og mindre arrangementer/seminarer i egen regi, men også i samarbeid med andre. Dette har bidratt til dialog, samarbeid og kunnskapsutvikling, med deltakelse fra kommuner, fylkeskommuner, gods- og logistikknæringen, utbyggere av energistasjoner, nettselskap, Grønt landtransportprogram, Statens vegvesen, Enova og Miljødirektoratet. 

Se mer informasjon om prosjektet i egen rapport nederst.

Relevante lenker