Støtter innstramminger av fiske i Oslofjorden

Miljødirektoratet støtter stans av alt fiske i avgrensede områder i Oslofjorden.

Publisert 05.09.2024 | Oppdatert 05.09.2024

På grunn av den alvorlige miljøtilstanden i Oslofjorden fikk Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet i oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet å foreslå nye tiltak rettet mot fisket i fjorden.

Nye forvaltningsråd for Oslofjorden

Fiskeridirektoratet la i juni fram nye forvaltningsråd for Oslofjorden, hvor de ga tre alternativer for forvaltningen av fisket i Oslofjorden. Ett av alternativene var å etablere nullfiskeområder i Indre Oslofjord og deler av Færder og Ytre Hvaler nasjonalparker, i tillegg til å stenge brisling- og sildefisket i hele Oslofjorden.

Nullfiske innebærer også stans i bunntråling, noe forskerne i flere år har sagt er nødvendig for å redde fjorden.

Miljødirektoratets vurdering er at dette alternativet vil være det som klart best bidrar til å nå målene i den politisk vedtatte tiltaksplanen ren og rik Oslofjord.

Behov for forbud mot fiske i avgrensede områder

En ny rapport fra Havforskningsinstituttet viser at fritidsfiske og yrkesfiske til sammen er den største påvirkeren i Ytre Oslofjord. Miljødirektoratet er bedt om å vurdere Fiskeridirektoratets rapport, samt vurdere tiltak knyttet til fiske på områder hvor Miljødirektoratet forvalter regelverket.

  –  Oslofjorden er i svært dårlig forfatning. Det er iverksatt en lang rekke tiltak på ulike områder for å bedre tilstanden i fjorden. Særlig innen avløp og jordbruk har innsatsen blitt tydelig forsterket det siste året, både i form av økte tilskuddsmidler, og gjennom at det er gitt pålegg om å etablererenseanlegg med nitrogenfjerning, samt innføring av forbud mot høstpløying, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Tiltaksplanen for Oslofjorden er også tydelig på at det også må gjøres tiltak rettet mot fiskeri for å bedre miljøtilstanden. Når det gjelder fiskeriene har ikke innsatsen vært tilsvarende høy, og viktige tiltak som å regulere trålingsaktivitet og styrke oppsyn og kontroll med fiskeriene, har ikke vært tilstrekkelig fulgt opp.

– Vi støtter Fiskeridirektoratets alternativ som går ut på nullfiske i viktige deler av fjorden. Vi mener det er nødvendig for å nå målene i tiltaksplanen for Oslofjorden. Et nullfiske vil også innebære forbud mot bruk av trål, noe som vil bedre tilstanden for bunnøkosystemene og dermed bidra til å bedre tilstanden for bunnfisk, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Dilemma å begrense fisket av sjøørret

Miljødirektoratet har ansvar for å regulere fiske av anadrom fisk.

 – Vår vurdering er at sjøørreten i Oslofjorden blir forvaltet bærekraftig i dag, og de flestebestander er i god tilstand. Det har derfor reist noen dilemmaer for oss å vurdere videre regulering av fisket av sjøørret i Oslofjorden, sier Ellen Hambro.

Vanlig forvaltningspraksis for laks og sjøørret skulle tilsi å tillate fortsatt fiske av høstbart overskudd av sjøørret. Tiltaksplanen for Oslofjorden har også mål for å styrke attraktiviteten for friluftsaktivitet i og ved fjorden. Sjøørretfiske er til stor glede for mange fritidsfiskere.

– Når vi likevel har falt ned på å anbefale et totalt fiskeforbud, også for sjøørret, er det fordi vi legger avgjørende vekt på hensynet til å få bedre tilstand i Oslofjorden og at et totalforbud vil være vesentlig enklere å kontrollere, sier Hambro.

Går utover vanlig forvaltningspraksis

Vanligvis forvalter Miljødirektoratet anadrom fisk etter vurdering av hver enkelt bestand. Hvis bestandene har et høstingsverdig overskudd, slik som i Oslofjorden, vil vi i utgangspunktet ikke stenge for fisket i sjø i så store områder.

De negative effektene fiske av sjøørret kan ha for mulighetene til å kontrollere fiskeforbud av all fisk i Oslofjorden, kan imidlertid begrunne at det ikke lenger åpnes for et slikt fiske.

Hensynet til marine økosystemer og fiskebestander, må avveies mot hensynet til at allmenheten fortsatt skal kunne utøve stangfiske i sjø etter sjøørret, som er en allemannsrett.

– Vi har lagt vekt på målene i tiltaksplanen for Oslofjorde og muligheten for å kontrollere et eventuelt forbud mot fiske av saltvannsfisk. Planen legger vekt på samlet innsats for å nå målene. Det vil være mindre krevende å kontrollere et fiskeforbud som gjelder all fisk i avgrensete områder av fjorden. Vi støtter derfor forslaget fra Fiskeridirektoratet, sier Ellen Hambro.

Sender våre råd til departementene

Vi sender nå vårt råd til Klima- og miljødepartementet, så vil de og Nærings- og fiskeridepartementet vurdere vår og Fiskeridirektoratet sine leveranser.