Seminar | 22.10.2024 – 22.10.2024

Nytt emballasjeregelverk fra EU: Innspillsmøte

Miljødirektoratet forbedrer gjennomføring av emballasjeforordningen og inviterer produsenter, brukere og avfallsaktører til å gi innspill 22. oktober.

Sted: Grensesvingen 7, 0661 Oslo, og digitalt
Tid: 13.30 – 15.15 (dørene åpner kl. 13.15)
Pris: Gratis (påmeldingsskjema under)
Arrangør: Miljødirektoratet

Emballasjeforordningen omfatter hele verdikjeden fra produksjon, via bruk til ombruk og materialgjenvinning av emballasje. Det kommer en lang rekke nye, ambisiøse krav rettet mot emballasje. De fleste er rettet mot produsentene av emballasje og de som importerer eller produserer emballerte varer.

Miljødirektoratet inviterer til et åpent møte og ønsker særlig innspill til noen bestemmelser, se omtalen nedenfor. Møtet er i lokalene til Miljødirektoratet på Helsfyr i Oslo og digitalt. 

Påmeldingsfristen er 18. oktober.

Kort og målrettet innspill kan gis muntlig i møtet, skriftlig innspill kan sendes i etterkant (maks 2 sider).

Foreløpig program 22. oktober 2024

13:20: Konferansesenteret åpner 

13:30 - 13:40: Overordnet gjennomgang av emballasjeforordningen v/Miljødirektoratet 

13:40 - 15:10:  Korte innlegg fra deltakerne. Miljødirektoratet ber om at disse ikke er lenger enn 5 minutter.  Det blir en pause ca. kl. 14:25

15:10 - 15:15: Oppsummering ved Miljødirektoratet 

Holde innlegg? 

Send en epost til Mette Follestad (mette.follestad@miljodir.no) dersom du ønsker å forhåndsmelde et innlegg. Det vil også være mulig å melde seg på med innlegg under møtet. 

Begrensninger i bruk av noen former for emballasje

Artikkel 25 gir begrensninger i bruk av noen typer emballasje, men det er noen muligheter for landene til å gi unntak.

  • Bestemmelsen åpner for at mikroaktører kan unntas fra kravet som gjelder forbud mot bruk av engangs plastemballasje for mat og drikke som er beregnet å bli spist/drukket på stedet.
  • Bestemmelsen åpner for at det kan gis unntak fra forbudet mot bruk av engangs plastemballasje for for-pakket ikke-bearbeidet frukt og grønt i enheter mindre enn 1,5 kg under gitte betingelser.

Se vedlegg V nr. 2 og 3 til forordningen for mer informasjon.  

  • Miljødirektoratet ønsker innspill om bransjens syn på mulighet for å gi unntak og nytten av et slik unntak.

Ombruksdrikkevareemballasje

Artikkel 29 nr. 6 stiller krav til at sluttdistributør som selger drikkevarer skal sikre at minst ti prosent av dette er i ombruksemballasje. Landene har mulighet for å gi unntak for dette kravet dersom en sluttdistributørs salgslokale er lokalisert på en øy med mindre enn 2000 innbyggere eller i en kommune med en befolkningstetthet på mindre enn 54 personer/km2. Merk at det uansett skal gis unntak fra måloppnåelsen for sluttdistributører med et salgsareal på opptil 100 m2. En sluttdistributør kan ha flere enn ett utsalgssted.

I artikkel 29 nr. 9 åpnes for at landene kan gi sluttdistributører muligheten til å forme "pools" med visse begrensninger, se bestemmelsen for mer info.

  • Miljødirektoratet ønsker innspill om bransjens syn på mulighet for å gi unntak og nytten av et slik unntak.
  • Miljødirektoratet ønsker innspill fra bransjen om nytten av å gi mulighet for å danne pools.

Bruk av uavhengig tredjepart

Artikkel 47 nr. 2 åpner for at en uavhengig tredjepart kan verifisere at søknad om godkjenning som produsentansvarsorganisasjon (PRO) er i tråd med krav og retningslinjer for en slik godkjenning.  Det vil uansett være myndighetene som fatter vedtaket om godkjenning.

  • Miljødirektoratet ønsker innspill fra bransjen på dette. Fordeler/ulemper sett opp mot at Miljødirektoratet skal gjøre en slik verifisering.

Artikkel 44 nr. 7 åpner for at en uavhengig revisor kan kontrollere og godkjenne den årlige rapporteringen fra produsentansvarsselskapene.

  • Miljødirektoratet ønsker innspill fra bransjen på dette. Fordeler/ulemper sett opp mot at Miljødirektoratet skal gjøre dette.   

Skal lette og veldig lette plastbæreposer være komposterbare?

Artikkel 9 nr. 2 åpner for at emballasjetyper nevnt i artikkel 3 nr 1. punkt g som ikke er av metall, og lette og veldig lette plastbæreposer skal være komposterbare for å kunne settes på det norske markedet. Dette forutsetter at disse emballasjetypene kasseres sammen med biologisk nedbrytbart avfall som blir behandlet i et avfallsanlegg for slikt avfall.

  • Miljødirektoratet ønsker innspill fra bransjen på dette, hovedsakelig med tanke på plastbæreposene, men også om det er noen emballasjetyper som åpenbart med fordel skulle vært komposterbare fordi disse ofte kastes sammen med matavfall/annet biologisk avfall. Fordeler/ulemper med et slik krav.

Påmeldingsfrist 18. oktober

Påmelding

Jeg deltar